Как да направите перфектните сладки за Коледа

От Daniella
април 9, 2022

Всички сме в трескава подготовка за Коледните празници. Аз лично ще приготвя няколко вида сладки, но за целта ми е нужна подготовка и добри помощници в кухнята. Вижте следващите съвети, които ще ви насочват, за да приготвите перфектните сладки за Коледа.

  1. Преди да започнете приготвянето на сладките е необходимо да се запознаете с рецептата и самите продукти. Прочетете внимателно рецептата и проверете дали всички продукти са налични в магазина до вас или е необходимо да поръчате някой онлайн. За рецептите, които изискват по-професионална подготовка и работа със захарно тесто, което не се открива в търговската мрежа, аз лично ползвам интернет магазини. За да бъдете сигурни, че ще направите перфектните сладки, е добре рецептата да е ясна и точна, за да не възникнат въпроси по време на приготвянето й.  Освен в съставките, печенето е основен препъни камък при сладкишите, което изисква точност и внимание. Както всички други елементи от готвенето като задушаване или запичане, не е добре да импровизирате с рецептата. Можете да добавите някоя ароматна подправка обаче особено при коледните сладки – канела, джинджифил, индийско орехче, камафил, но бъдете умерени и не променяйте из основи съдържанието, защото освен рискът да не се получат същите сладки, има вариант и да не си подхождат ароматите, които сте подбрали. Нека да бъдат един-два, не повече.
  2. Използвайте вашите верни помощници в кухнята – добрият миксер, хартия за печене, тава за печене, бъркалки, шпатули, формички за изрязване, кухненска везна и точилка трябва да са ви удобни и налични, за да сътворите най-добрата рецепта. Ако рецептата изисква разточване на тестото, а вие не разполагате с точилка можете да импровизирате, но ще изпитате затруднение и това ще ви забави в приготвянето. Подгответе необходимите уреди преди да започнете готвенето и ще спестите повече време.
  3. Използвайте точният размер тава за печене – най-добре използвайте тавата на фурната – плоска, широка и с ниски ръбове. При изпичането на повече сладки ще са ви нужни поне 2 тави, за да можете да печете едновременно или докато едната тава със сладки се пече във фурната, вие да приготвите втората. Ако печете едновременно две тави и сладките на горната има вероятност да прегрят заради близостта й с реотаните, я покрийте с хартия за печене. Използвайте я, за да не залепнат сладките по дъното на тавата.  Ако сте пропуснали хартията за печене в списъка за пазаруване, поръсете малко количество брашно върху дъното на тавата и така сладките няма да залепнат.
  4. Използвайте продукти с най-високо качество. Всеки висококачествен продукт е с различен състав, консистенция, плътност, вкус и аромат от този с ниско качество. Например ако в рецептата е упоменато масло, ползвайте масло, не го замествайте с маргарин или олио, защото съставът на продуктите е различен. Същото важи и за шоколад с различно съдържание на какао – млечен и натурален не са еднакви по съдържание и сладост.  Ако замените натурален шоколад с млечен, ще промените сладостта на сладките. Ще станат по-сладки от очакваното, в този случай може да намалите захарта.
  5. Използвайте захар Сладея, за да сте сигурни в крайния резултат. Типът захар е много важен – дали е гранулирана или пудра захар. Това може да промени цялата рецепта. В много рецепти се използва пудра захар, която се смесва с маслото и се разбива много лесно. Пудрата захар също се използва за овалване на коледните сладки преди или след изпичане. Кристалната захар е най-сладка, кафявата не толкова. Затова е важно каква захар използвате в рецептата.

6. Ако в рецептата се споменава да се използват съставки на стайна температура, то те трябва да бъдат на стайна температура, за да могат да се разбият добре и да се получи хубава пяна при разбиването на яйцата.

7. За да ускорите процеса на омекване на маслото, не ползвайте микровълнова фурна, а просто го нарежете на по-малки парчета и го оставете в купата.

8. Измерете точно количеството на съставките – използвайте мерителни чаши или везна. При сладкарството това е основно правило. Най-често повечето рецепти не постигат добър резултат заради неправилно измерване на количеството съставки. Може да използвате най-хубавите продукти, но ако има пропуск в точното измерване, рискувате рецептата не е е сполучлива. Ако измервате с мерителна чаша следетете тя да е поставена хоризонтално на плот или маса, за да е точна.

9. Когато измервате течности трябва да имате предвид, че съдържанието на продуктите в милилитри или грамове е различно. Т.е 200 мл не се равняват на 200 гр. На повечето мерителни чаши са описани и двете мерителни единици. Следете какво измервате – сухо или течно вещество и неговото съотвествие на мерителната чаша.

10. Температурата на фурната също е от съществено значение – загрейте фурната 10 минути преди да започнете да печете бисквитите. Фурна, която е твърде гореща или студена не само променя времето на печене, но може да развали вида на крайния резутат на бисквитите.

11. Когато приготвяте меденки или сладки, които изискват разточване и изрязване с формичка, ще ви е необходима хубава и удобна точилка, която да набрашните леко. Разточвайте върху чиста и гладка повърхност, поръсена с брашно. Извягвайте да слагате много брашно върху плота, тъй като това може да повлияе върху резултата на цялото количество тесто.  Ще го направи по-гъсто и трудно за разточване. Преди да започнете с изрязването на меденките, е добре тестото да се охлади. От топлината на ръцете ви то става по-меко, затова го увиете във фолио и да го охладите за 10-15 минути в хладилника. Извадете го, махнете фолиото, набрашнете плота и започнете да разточвате преди излязването на сладките.

Постни сладки с локум
Сладки с кафява захар

12. За да изпечете перфектните сладки е важно сладките да бъдат с еднаква форма и дебелина. Това помага печенето да е равномерно. Ако някои са по-дебели, други по-тънки, тънките ще се препекат и дори може да изгорят. Използвайте лъжица или лъжица за сладолед, за да можете да загребвате едно и също количество. Можете да използвате кухненска везна, за да измерите всяка сладка по отделно, ако разполагате с повече време. Този трик го използвам само при сладки, които са топчета или ако искам да постигна определен брой от дадено количество. Оставяйте място между всяка една курабийка, когато я поставяте на хартията за печене. Не позволявайте на сладките да се слепят при изпичането. Необходимо е разстояние около 3-4 см между всяка бисквита. Ако сладките са много големи, оставете повече място между тях.

Наблюдавайте времето за изпичане и използвайте таймер. Винаги проверявайте бисквитите при минималното време за печене описано в рецептата. Дори и една минута може да окаже влияние върху бисквита, която е готова и такава, която е пречена.

Ако нещо друго не е описано в рецептата, правилото е при изваждане на тавата от фурната да охладите бисквитите върху решетка, не в самата тавичка, за да предотвратите допълнително изпичане. Ако оставите бисквитите върху хартия да изстинат, ще ви бъде трудно да ги отстраните.

  1. Ако бисквитите са твърди и искате те да омекнат, сложете бисквитите в кутия за сладки с капак и поставете парче хляб или ябълка вътре. Това ще ги направи по-меки. Или ги завийте под фолио и приберете в шкаф за 1 ден.
  2. Съхранявайте бисквитите като ги редите върху сервизна чиния или в кутия с капак след като са напълно изстинали. По-тънките бисквити съхранявайте в плоски кутии, не в буркан с капак, тъй като има вероятност да се счупят.
  1. За по-дълго съхранение, ако се налага да замразите вече изпечени бисквити го направете в плътно затворена кутия, торбички за фризер или алуминиево фолио. Преди да сервирате бисвитите ги извадете предварително от фризера да се отпуснат.
  2. Ако ви е останало тесто и искате да го оставите за второ изпичане, можете да направите това като го замразите. Повечето видове тесто за бисквити се замразяват наистина добре, можете да го съхранявате във фризер за около 3 месеца. Имайте предвид, че тестото може да поеме миризмата от останалите продукти във фризера и трябва да бъде опаковано добре в торбички. За да предпазите от тази неприятна миризма сместа, най-добре да го опаковате два пъти. Много добра идея е да надпишете с етикет какво тесто замразявате и датата. Така ще знаете срока на съхранение и ще се ориентирате лесно във фризера. Преди употреба извадете тестото от фризера и го оставете да се размрази в хладилника. 

Тестото, което се замразява добре е това за маслени бисквити, меденки, бисквити с шоколадови парченца и друг тип на маслена основа. Е е добре да замразяватетесто с високо съдържание на течност – кексово тесто или тесто за бисквити „Маделини“, както и тесто за мъфини.

Весели празници!

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
© Copyright 2022. Hey Daniella
Close